Fylt hjortehjerte med nyrestuing, tunge og lever

I høst fikk jeg tilgang til fersk innmat fra en hjortebukk (2 år) fra Helle i Sunnfjord, Sogn og Fjordane. Innmat fra vilt, særlig lever, kan være å foretrekke fremfor fra sau eller storfe. Norske husdyr fraktes over lange avstander til slakteriene, stresshormonene denne transporten medfører kan redusere kvaliteten på innmaten. Dette gjelder særlig lever, som når tilberedt fra hjemmeslakt eller vilt har en naturlig sødme fra intakte glykogenlagre (glukose i lange kjeder) i leveren.

Hjortetjerte.

Hjortehjertet består av kraftige senesterke muskler, og trenger lang koketid. Formen gjør hjertet godt egnet til å bli stuet, vi valgte soppstuing.

Kokt Hjortehjerte

1. Skjær sjampinjonger og skogssopp i biter med varierende størrelse. Steik til soppbitene blir myke og seige. Krydre med pepper og salte soppen til den får tydelig smak. Tilsett 1 spiseskje smør / melange i tillegg til stekeoljen du har brukt, evt. kok inn 1 dl. kremfløte.

2. Skyll hjertet for blod og gni inn med nykvernet pepper og salt. Også innvendig. Fyll med soppstuingen, og brun på høy varme i stekepannen. Kok så i 60-90 minutter, sjekk om hjertet er mørt nok med å se om du klarer å stikke en bordkniv gjennom den tykkeste delen av hjertet.

Hjortelever

Leveren hos hjort er ofte stor, den kan veie over ett kilo. Hvis jegeren har en god treff får tilberedt lever en god sødme med upåtrengende viltsmak. Men hvis hjorten løper langt før den faller, kan leveren få en besk smak. Utmerket tilbehør er rømmesaus med einebær (bestemors favoritt), men til dagens rett valgte vi honningsennep.

1. Fjern alle hinnene på leveren (se bilde). Disse vil ellers bryte den møre konsistensen til leveren.

2. Skjær leveren i 1-2 cm tykke skiver, og pensle med honningsennep (1 spiseskje Maille Dijon til 1 teskje lynghonning). Legg skivene i denne marinaden 15 min eller lengre.

3. Stek på høy varme, 1-2 minutter på hver side. Leveren er gjennomstekt når den har en jevn brun-grå farge inni. Hvis skivene er passelig brunet på utsiden, men ikke gjennomstekte, kan du steike på lav varme i ytterligere 3-5 minutter.

Nyrestuing

Som nyrefysiolog har jeg vert litt skeptisk til nyre. Men etter å ha blitt utfordret av min veileder til å prøve kalvenyre under et forskningsopphold i Paris, innså jeg at nyre smaker fantastisk! På grunn av en litt tørr, Hjortenyreknaske-aktig smak passer nyre veldig godt til fete, smaksnøytrale sauser. I Frankrike brukes ofte fløtesaus. En norsk viltsaus av rømme passer utmerket. Nyre akkumulerer med alderen en svak metall-aktig ettersmak, som for noen kan virke litt uvant. Men denne særegne undersmaken gjør den perfekt til mange viner, spesielt de som også har noe metallaktig ved smaken. Forestill deg smaker av kobber og nysølv smelte sammen i en munnfull med nyre, sjampinjong og Oddfjell Armador.

1. Fjern nyrekapselen. Den sitter ganske godt på, om nødvendig bruk tang til å dra den av. Skjær av det ytterste rødlige laget av nyren (Cortex) i passende båter, ikke bruk den hvite kjærnen (Medulla).

2. Steik nyrebåtene på middels høy varme sammen med sjampinjongbåter i forholdet 1 del nyre til 2 deler sjampinjong. Smak til med salt og pepper, stek inn med rømme evt. melk til du får en passelig tykk saus. Server i små forvarmede former.

Hjortetunge
Røkt tunge har tradisjonelt vert brukt som pålegg i Norge, men den kjøttfulle tungen kan med fordel brukes som hovedrett også. Tungen kan virke litt fet, men har en veldig annerledes og fin konsistens.
1. Kok tungen hel sammen med avskjær av grønnsaker og hele pepperkorn. Vi brukte kålerabi, gullerot og litt grønnsaksbuljong. Koketid er rundt 25-35 min.
2. Skrell av det øverste belegget på tungen, slik at muskelen under kommer tilsyne.
3. Skjær tungen i tynne skiver på langs. Passer godt til for eksempel en mager brun saus.
Servering
Ble du overrasket over variasjonen i smaker av rå fisk første gang du prøvde sushi? Innmat fra ett og samme dyr har også en rekke forskjellige smaker, aromaer og teksturer. Servert sammen, kan en tallerken med innmat gi en mye rikere smaksopplevelse en for eksempel en rett av kjøttet fra dyret. Men det er viktig at du serverer i små porsjoner direkte fra stekepannen, helst ikke mer en 2 varme retter samtidig, på forvarmede tallerker. Innmat bør nemlig aldri spises kald.

Skriv et svar