gratinerte kamskjell

KamskjellmuskleneOm man har en dykkeglad lillebror som liker å samle kamskjell, men ikke å spise dem, ja da er man like heldig som meg, for gjett hvor skjellene ender.. Nå er lillebror ikke spesielt glad i å rense skjell heller, og denne gangen hadde jeg ikke anledning til å hente dem samme dag, så skjellene måtte fryses urenset. Det er da greit å legge alle skjellene med den flate siden opp, slik at vesker ikke renner ut av skjellene. Tin dem også i denne stillingen slik at vesken også holder seg inni dem til de skal renses. Jeg tinte mine i kjøleskap fra morgenen, og de var da tilstrekkelig tint i sekstiden slik at de kunne renses. Når de var renset tinte de veldig fort.

Merk at det er viktig å vite om skjellene er plukket på et sted hvor det ikke er elementer som gjør dem usunne å spise. Vi valgte å ikke bruke rognet av denne grunn. Om du er usikker bør du kontakte lokale dykkere med erfaring.

KunstbildeTil retten trenger du
– kamskjell, 8 sa oppskriften vi tok utgangspunkt i, men vi hadde ca 30, på 4 personer..
– hvitløk, noen fedd
– chili, 1-3, med eller uten frø
Dette freses raskt. Pass på å ikke steike for mye, kamskjellene tåler veldig lite steking. 1-2 minutter holder.

(saus)
– olje, noen ss
– chili, 1-8
– hvitløk, noen fedd
– hakket løk, 2-5
Fres dette sammen og ha i
– hvitvin, 1-2 dl, alternativt portvin eller sherry
Kok det ned til halvparten og tilsett
– gressløk, 2ss minimum, vi tok hele planten
– kruspersille, 1-5ss
– sterk sennep, 2ss+, smak til
Vi brukte både Honey Dijon og vanlig Dijon. Honningvarianten var en god idé, men vi valgte å tilsette vanlig Dijon fordi vi ville ha mer sennep, men var fornøyd med honningsmaken.
– fløte, 1-2dl
– salt
– pepper
Bruk tid på å smake det til og la det koke litt for å få den riktige smaken.

Nå kan man gjerne bli litt artistisk og bruke skjellene og gratinere maten på dem, men vi brukte en ildfast form. Det er nok kjekt å bruke skjellene som pynt når man har det som forrett og ikke som hovedrett, da blir det fort litt fullt i ovnen. Fyll formen med musklene og hell over saus. Dekk med ost og gratiner i ovn på ca 200 grader i en ti minutters tid.

Takk til Paul og Hallvor for en hyggelig kveld og til Mona, hvem du nå er, for ideen.

Jepp, jeg vet jeg kunne hatt mange flere fine bilder av maten, men gleden av å teste mitt nye objektiv overgikk fornuften så fikk ikke noen gode bilder av maten.

Edit: Under kokkeleringen var samtaleemnene innom blandt annet umami og kveis. Jeg anbefaler alle fritidskokker å lære seg litt om dette, det kan gjøre deg til en bedre kokk og så har man jo noe å prate om underveis:-)

2 svar til “gratinerte kamskjell”

  1. Bjørn Says:

    *mmm*, nam nam .. kamskjell er så sykt godt 🙂

    Fin arbeidsfordeling at lillebror henter dem i sjøen og du tilbereder og spiser dem forresten 😉

  2. Kulinariske opplevelser » Blog Archive » hvordan fôre 70 gjester Says:

    […] faktisk enda en som ikke jeg kjenner og dykket og plukket 108 kamskjell til meg! Av det laget jeg gratinerte kamskjell, slik som sist jeg fikk kamskjell av lillebror. God hjelp fra gode venner og samboer gjorde at jeg kunne ta imot […]

Skriv et svar