Spinatlasagne

Ni enkle trinn for å lage et utmerket vegetarmåltid:

1. Lag tomatsaus
2. Lag ostebechamelsaus
3. Lag lasagneplater
4. Vask og rens spinat
5. Få hjelp av datter med forkle
6. Kutt tomater og løk i skiver
7. Legg lagvis i form
8. Bak i ovnen på 200 grader i 25-40 minutter
9. Server med salat, vinagrette og vin

Du trenger følgende:
Løk helst både kepa- og sjalottløk
1-2 hvitløk
1-5 dl rødvin (bruk en skvett fra i går, den du skal ha til maten, eller en billig vin du kan avse)
3 bokser tomat
friske urter etter smak
usalta meierismør
30-100 gram økologisk hvetemel
1 liter H-melk (+ litt reservemelk)
ca 200 gram jarlsbergost
lasagneplater
ca 200 gram fersk spinat (Fersk spinat er absolutt det beste, dette fås billig på de fleste ”internasjonalmat”-butikker.)
ferske tomater
salt
pepper (hvit og sort)
muskat
en assistent og en datter.

1. Tomatsaus:
Jeg liker å finhakke løk (gjerne sjalottløk, men kepaløk går også bra) og hvitløk og så frese det i olivenolje (husk at ekstra virgin ikke tåler varmebehandling, bruk derfor vanlig type) på middels til sterk varme i en passe stor kjele (1-2 sjalottløk og 2-3 fedd hvitløk pr boks tomat). Salt og pepper på mens det blir gyllent. Etter ca 2-4 minutter heller jeg på en skvett med vin, slik at løken blir dekket og gjerne litt til. Jeg gir det et oppkok og lar det koke i ca 1-2 minutter før jeg heller på 1-8 bokser tomater (vanlig hele eller hakkede) alt etter hvor mye saus jeg vil ha. Denne sausen er fin til å fryses. Jeg bruker den til alt fra pizza, base i kjøttsaus for spaghetti, vanlig lasagne, alene sammen med pasta til neste gang jeg lager spinatlasagne.

spinat i saus
Sausen kokes så på svak varme til den tykner. Minimum en halv time, helst 2-4 timer. Smak til med salt og pepper underveis. Hell på mer vin, skru ned varmen og/eller avslutt dersom den blir for tykk. Jeg pleier å ha i en god neve finhakket basilikum, timian eller oregano når jeg skrur av platen. Ingen vits i å koke ut urtesmaken. Tørre urter kan has i tidligere.

2. Ostebechamelsaus
smelt 50-200g smør i en kjele. Hell på mel, akkurat nok til at det er i ferd med å samle seg til en løs ”deig”. Rør rundt. Hell på melk (helmelk er best). Rør videre. Dette må gå fort. Når alt er jevnt og tykner igjen, hell på mer melk. Smak til med salt, hvitt pepper og muskat. Fortsett med å etterhelle på melk hver gang det tykner. Sausen er ferdig når den er passe tykk (som en litt tynn grøt). Av erfaring bruker jeg ca 100 gram smør et par (kanskje tre) never mel og ca en liter melk hver gang. Men disse målene er omtrentlige. Ha i revet ost (jarlsberg, vellagret norvegia ell.) mot slutten. Smak til og sjekk at du har tilsatt passelig med muskat, salt og hvitt pepper. Riv litt ekstra ost til topplaget.

3. Lasagneplater
Kjøpes ferdig på Rema 1000, eller send meg en email for å få en oppskrift.

4. vaske og rense spinat
Dette er assistentens viktigste jobb (nest etter oppvasken). Stilkene på spinat er ganske grove og skal derfor rives av, gjerne slik at man også får vekk den delen som fortsetter inn på bladet. Dette gjøres ved å holde oversiden av spinatbladet mot innsiden av fingrene med stilken pekende frem. Ha en liten glipe mellom fingrene der stilken er og trekk den løs. Deretter has de rensede bladene i en bøtte med kaldt vann og salt. Spinaten skylles godt. Det er lurt å bytte vann tre ganger da det ofte er mye jord og sand i spinaten. Til slutt has spinaten over i et dørslag for å renne av seg vannet.

5. Sjekk om datter har fått på seg forkle korrekt

6. Bruk en god kniv, få tynne fine skiver. Kepaløk og smakstomater eller plommetomater passer godt.

7. Jeg liker å bruke en passe stor og god form. Denne smører jeg med smør i bunn. Det beste er å begynne med et tynt lag tomatsaus i bunn. Dette dekker jeg så med løk og tomater før jeg legger et tett lag med spinat.

spinat i lasagnen

Oppå spinaten legges lasagneplatene før et tynt lag saus. Etter sausen kommer et nytt lag med tomatsaus. Forsett i samme rekkefølge så langt det går. 3 lag med plater bør være et minimum, så det er lurt med tynne lag. På toppen skal det være saus og ost. Bak i ovnen med lokk eller folie over de 20-30 første minuttene, så ca 15 minutter uten tildekking.
Dersom bechamelsausen blir litt tykk, eller den minker for raskt går det greit å tynne ut det gjennværende med mer melk.

8. Husk vin og venner

se bloggen min for flere bilder.

5 svar til “Spinatlasagne”

 1. Bjørge Says:

  Liker måten du understreker at dette ikke er en absolutt oppskrift (er noen?) med å ha romslige intervaller på ingrediensmengder.

  Er det et stort peng å ha økologisk mel? Jeg har stor sans for bruk av økologiske matvarer, og de smaker jo ofte bedre, men har til gode å prøve økologisk mel.

  Takk for innlegget!

 2. Carl Christian Says:

  økologisk mel, ja, nei det er ikke nødvendig. men det var det jeg hadde. Til baking synes jeg det er et poeng for bedre brød. I bechamelsausen merkes det nok knapt… Men generelt så er det jo også bedre for miljøet når vi bruker mest mulig økologisk.
  Men spørsmålet aktualiserer en ting som jeg synes er veldig viktig ved matlaging. Bruk det du har. Har man ikke helmelk, bruk lettmelk, har man ikke usalta smør, bruk salta smør eller margarin, har man ikke fersk spinat, bruk frossen, har man ikke rødvin til å avse i maten, bruk litt balsamico eller ingenting. Det viktigste er å lage mat.

 3. eva Says:

  Jeg kan gå god for Christians spinatlasagne!

 4. Bjørge Says:

  Noe jeg oppdaget da jeg bodde i kollektiv med et par vegetarianere er at om man bruker blomkål istedenfor kjøtt så merker man nesten ikke forskjell! Men det var selvsagt snakk om en vanlig lasagne, ikke en spinatlasagne.

 5. Bjørn Says:

  Toppkarakter på smak og takk for mail

Skriv et svar